konglomerat kwarcow

Trwałe blaty kuchenne z konglomeratu

Niesłabnącą od lat popularnością cieszą się blaty wykonane z konglomeratu kwarcowego. Są one najczęściej wykorzystywane do wykończenia mebli w kuchni, a także jako parapety i niewielkie blaty w łazienkach. Zainteresowanie takimi produktami wynika przede wszystkim z ich niepowtarzalnych właściwości, takich jak estetyka wykonania, brak widocznych spoin, możliwość zamówienia odpowiedniego rozmiaru, a także dostępność w wielu wariantach kolorystycznych.

Montujemy w kuchni blat z konglomeratu kwarcowego

konglomerat kwarcowSam konglomerat kwarcowy powstaje w wyniku mielenia kamienia kwarcu. Do powstałej mieszanki z której tworzone są białe blaty, dodawana jest żywica poliestrowa albo akrylowa. W efekcie powstały materiał jest trwały, jednak znacznie lżejszy niż tradycyjny kamień. Dodatkowo konglomerat kwarcowy wyróżnia się niepowtarzalnym wyglądem, naturalną głębią koloru, wysokim poziomem połysku, a także szeroką gamą kolorystyczną. Jest to także wytrzymały materiał, który może być doskonałą alternatywą dla powszechnie stosowanego granitu. Jeżeli interesuje nas konglomerat kwarcowy – blat kuchenny będzie dobrym wyborem. Wyróżnia się on również gładką powierzchnią oraz niską absorpcją wody, co będzie niezwykle istotne w przypadku blatów kuchennych i łazienkowych. Jest więc to doskonały wybór do kuchni, zwłaszcza tych robionych na wymiar. Zastosowanie konglomeratu kwarcowego umożliwia uzyskanie blatu o konkretnych wymiarach. Jednocześnie jest to idealny materiał w przypadku pomieszczeń ze stałym kontaktem z wodą, wysoką temperaturą, a także środkami chemicznymi. W efekcie stosowanie konglomeratu kwarcowego w kuchni to z jednej strony gwarancja wieloletniego i bezproblemowego użytkowania, a z drugiej strony możliwość łatwego utrzymania kuchni w czystości (co jest niezwykle ważne ze względu na kontakt z żywnością).

Powszechnie stosowany konglomerat kwarcowy ma wiele zalet. Należy do nich zaliczyć zarówno trwałość, jak i odporność na działanie wysokich temperatur (nawet na poziomie dwustu stopni Celsjusza), promieniowanie ultrafioletowe, zarysowania oraz ścieranie. Jest także odporny na zaplamienia, na przykład winem, sokami czy tłuszczem. Ma gładką i błyszczącą powierzchnię, która jest łatwa w utrzymaniu w czystości, a także estetyczna i przyjemna w dotyku, co w kuchni doskonale się sprawdza.